Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu dahilinde üye firmalara malzeme alışveriş fırsatı sunan Türkiye Materials Marketplace ile firmalar başarılı iş birlikleri kurarak döngüsel ekonomiyi süreçlerine dahil etmeye devam ediyor. Son olarak, TMM üzerinden Limak Çimento ve Polisan Kimya atık malzemelerin ekonomiye yeniden kazandırılması için bir araya geldi.

2020 – 2021 döneminde üye firmaların proses, girdi-çıktı ve değer zincirleri dikkate alınarak başta malzeme alışverişleri olmak üzere döngüsel ekonomi ile ilgili öncelikli fırsat alanlarının belirlenmesi amacıyla sağlanan “Ön Değerlendirme Desteği”nden faydalanan firmalardan biri de Limak Çimento olmuştu.

Limak Çimento’nun çalışması kapsamında belirlenen fırsat alanları arasında, Polisan Kimya’nın TMM dijital platformunda yer alan beton atığının alternatif hammadde olarak değerlendirilmesi de yer almıştı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda iki firma bir araya geldi ve alternatif hammadde onay sürecinin tamamlanmasının ardından iş birliği hayata geçmiş oldu.

Gerçekleşen iş birliği doğrultusunda Polisan Kimya tarafından beton kimyasalları üretiminde deneme amaçlı üretilerek atık haline gelen ve bertarafa gönderilen betonlar, Limak Çimento tarafından çimento üretiminde mineral katkı olarak değerlendirilmeye başladı.

Döngüsel ekonomi prensipleri doğrultusunda gerçekleşen bu iş birliği sonucunda, endüstriyel simbiyoz yaklaşımı ile atık olarak nitelendirilen bu malzemenin farklı bir üretim sürecinde girdi olarak değerlendirilmesi ve ekonomiye geri kazandırılması sağlanarak kaynak tüketimi ve atık oluşumunun önüne geçilmiş oluyor.

Siz de döngüsel ekonominin parçası olun!

Ürettiğiniz atıkları değerlendirmek veya üretilen atıklardan değer yaratmak için Türkiye Materials Marketplace’den faydalanabilirsiniz. Henüz üye değilseniz, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu’na üye olmak ve TMM’ye katılmak için bizimle iletişime geçmeniz yeterli.

https://donguselekonomiplatformu.com/tanitim-formu-ve-uyelik.html

Limak Çimento

Bir Limak Holding iştirakı olan Limak Çimento, 2000 yılında kurulmuş, organik ve inorganik yolla büyümek suretiyle 10 adet çimento fabrikası ve 9,6 Milyon ton klinker kapasitesi ile Türkiye’nin ikinci büyük klinker kapasitesine sahip grubu haline gelmeyi başarmıştır. Ayrıca yurtdışı operasyonları ve dış ticaret faaliyetleri ile global çimento sektöründe de faaliyet göstermektedir. ISO 17025 Laboratuvar Akreditasyon belgeli 3 Hazır Beton Ar-Ge Laboratuvarı ile çalışmalara devam etmektedir. GOLD belgesi almış ilk entegre çimento fabrikası olan Limak Çimento, ayrıca Türkiye’de TÜRKAK Akreditasyonlu ISO 45001 ve ISO 50001 belgesi olan Türkiye’deki ilk entegre çimento fabrikasıdır. İklim değişikliği ile mücadele kapsamında ekolojik ayak izinin azaltılmasına odaklanıp Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından “Sorumlu Üretim Tüketim” (SKA 12) bilincinin yerleştirilmesi için çalışmalara devam etmektedir.

Polisan Kimya

Polisan Holding bünyesinde bulunan Polisan Kimya Formaldehit ve Üre Reçineleri, Aus-32 (AdBlue©), beton – çimento katkıları ve yeraltı kimyasalları üretimleri gerçekleştirmektedir. Formaldehit reçineleri ve su bazlı tutkal üretimi yapmak üzere Türkiye’de kurulan ilk firmadır. Dilovası, Adana ve Samsun’da üretim tesisleriyle faaliyetini sürdüren Polisan Kimya, ISO 9001 Kalite Güvence Sistemi ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgelerine sahiptir. Ayrıca Alman Otomotiv Endüstrisi Vakfı (VdA) ve CE sertifikalarına sahip Türkiye’deki en büyük AdBlue© üretici ve satıcısıdır. Yurtdışı yatırımlarıyla faaliyet alanını genişleten Polisan Kimya, Ar-Ge çalışmalarına devam etmektedir. Ürün ve hizmetlerin sağlanmasında çevresel, sosyal ve ekonomik açıdan sürdürülebilir hizmet ilkelerini benimseyip çalışmalarını bu yaklaşımla sürdürmektedir.