Tekstil Sektöründe Döngüsel Ekonomi Fırsatları

Türkiye’nin Döngüsel Ekonomi Platformu Türkiye Materials Marketplace (TMM) kapsamında tasarladağımız Sektörel Çalıştaylar’ın ilkini 30 Nisan’da Zorlu Holding ev sahipliğinde gerçekleştirdik. Konusunda uzman akademisyenler ve ilgili firmaların yetkililerinin katıldığı buluşmada tekstil sektörü özelinde atıkların değerlendirilmesine yönelik olanakların irdelenmesi, projelerin geliştirilmesi ve bu yönde işbirliklerinin yaratılması hedeflendi. Büyük ilgi gören Çalıştay, 80'den fazla katılımcının tekstil sektörü odağında döngüsel ekonomi çalışmalarının yaygınlaştırılması amacıyla bir araya gelmesini sağladı.

SKD Türkiye Genel Sekreteri Konca Çalkıvik’in açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik, Birleşmiş Milletler Çevre Programı’ndan Burcu Tuncer’in Döngüsel Ekonomi Yaklaşımının Tekstil Sektörü’ne etkileri ve BM Sürdürülebilir Moda Girişimi konulu sunumuyla devam etti. WWF Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, WWF olarak Türkiye’de tekstil sektöründen çeşitli proje ortaklarıyla birlikte gerçekleştirdikleri ve halihazırda devam eden döngüsel ekonomi projelerini aktardı. Ardından Brika Sürdürülebilirlik Kurucusu Gülin Yücel, Döngüsel Ekonomi Dönüşümü ve Dijitalleşme konusunda sunum yaparak katılımcıları bilgilendirdi.

Açılış konuşmalarının ardından, SKD Türkiye Proje Yöneticisi Münevver Bayhan, döngüsel ekonomi hibe programı The Circular Vouchers konusunda bir sunum yaparak, EBRD ve SKD Türkiye olarak iş dünyasının döngüsel ekonomi projelerine sağlanan teknik destek hibe programı hakkında detaylı bilgi verdi.

Etkinliğin Tekstil Sektöründe Atık Değerlendirme Yöntemleri başlığındaki oturumunda Prof. Dr. Emine Dilara Koçak, Prof. Dr. Hale Canbaz ve Prof. Dr. Şule Altun Kurtoğlu tekstil sektöründeki döngüsel ekonomi imkanlarını, atık değerlendirme yöntemlerini ve çalışmalarını katılımcılarla paylaştılar.

Tekstil sektöründe döngüsel ekonomi için iş birliği ve proje olanaklarının belirlenmesinin hedeflendiği atölye çalışmasında ise katılımcılar uzmanlar eşliğinde proje fikirlerini geliştirerek; yatırım, teknik destek ve Ar-Ge ihtiyacı duydukları başlıca konuları belirleme ve değerlendirme fırsatı buldular.

Etkinliğin sonunda döngüsel ekonomi konularında öne çıkan çalışmalarıyla Orta Anadolu, Kipaş Holding ve Reysan İplik üretimlerinde döngüsel ekonomi yaklaşımını nasıl uyguladıklarını, atıkların değerlendirilmesi konusuyla ilgili yaptıkları çalışmaları paylaştılar.