Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu’u ile 16. Uygulama Gerçekleşti!
Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu (TDEP) üyelerine yönelik tasarlanan teknik destek araçları ile firmaların döngüsel ekonomi projeleri desteklenmeye ve yeni fırsatlar geliştirilmeye devam ediyor. Platform aracılığıyla son olarak 16. döngüsel ekonomi uygulaması hayata geçirildi.
Platform üyelerinden Kadifeteks, The Circular Vouchers destek programından faydalanarak farklı türdeki tekstil atıklarının geri kazanılması konusunda kapsamlı bir çalışma yürüterek bu alanda kendisine bir yol haritası oluşturdu. Prof. Dr. Şule Altun Kurtoğlu önderliğinde hayata geçirilen bu projenin çıktıları doğrultusunda tekstil geri dönüşümü açısından yenilikçi bir uygulama gerçekleştirildi ve hem Türkiye hem de dünya genelinde önemli bir çalışmaya imza atılmış oldu.
Özellikle ev tekstilinde yüksek üretim kapasitesine sahip olan Kadifeteks, üretiminde farklı türde doğal ve sentetik elyaflar kullanmaktadır. Üretim faaliyetleri sonucunda da polyester (PES), polipropilen (PP) ve akrilik içerikli elyaf, iplik ve kumaş formunda atıklar oluşmaktadır.
Proje kapsamında bu atıklar kategorize edilerek yeniden değerlendirilmiş ve üretime yeniden kazandırılmalarına yönelik denemeler yapılarak bir yol haritası oluşturulmuştur.
Proje çıktıları üzerine çalışan firma, öncelikli olarak akrilik atıklarına yoğunlaşmış ve yürüttüğü çalışmalar sonucunda kendi atıklarından elde ettiği akrilik elyafı kullanarak uygun kalitede iplik ve kumaş üretmeye başlamıştır.
Mevcut uygulama ile yaklaşık 20 ton/yıl’lık üretim atığının tamamını geri dönüştürebilen firma %25 oranında geri dönüştürülmüş akrilik içeriğiyle iplik üretimini gerçekleştiriyor. Mevcut oranı en az %50’ye çıkararak bu alanda ilk firma olmayı hedefleyen Kadifeteks, çalışmalara devam ederek diğer atık türleri için de benzer uygulamaları hayata geçireceğini belirtiyor.
Az rastlanan bir uygulama olarak değerlendirilen akrilik geri kazanımı, akrilik liflerin karbon ayak izinin yüksek olması nedeni ile diğer sentetik elyaf türlerine kıyasla daha yüksek çevresel kazanım da sağlıyor.
Proje kapsamında çalışılan akrilik atıkların geri kazanılması işleminde uygulanan mekanik geri dönüşüm ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Kadifeteks, bu işlem ile karbon ayak izini ciddi miktarda düşürebileceği, yalnızca saf akrilik atıkları geri kazandığında dahi yılda 200 ton CO2/yıl civarında bir azalma yaşanması beklemektedir.
Bu çalışma ile yüksek miktarda çevresel ve ekonomik fayda sağlayan Kadifeteks, ticari olarak başladığı bu çalışma için diğer firmalarla iş birliği gerçekleştirerek akrilik geri dönüşüm oranını arıttırmayı hedefliyor.
Kadifeteks Hakkında
Kadifeteks Mensucat Sanayi A.Ş. tam entegre üretimiyle ağırlıklı olarak ev tekstili üreten bir firmadır. Firmanın tam entegre olmak üzere İstanbul'da 65,000 metrekarelik fabrikası ve Sakarya'da 100,000 metrekarelik ikincil üretim tesisi bulunmaktadır.
Şirket, dünyanın en büyük üçüncü döşemelik kumaş üreticisi ve sektöründe Türkiye'nin lider ihracatçılarından biri konumundadır.