Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Sayın Hülya Çakır sıfır atık bilinci ve uygulamalarının önemini vurgulayarak çalıştayın hedeflerini ve katılımcılar için sağlayacağı katkıları dile getirdi.
Her gün çalışma grupları öncesinde tartışmaları kolaylaştırmak adına Bakanlık ve proje uzmanları tarafından aşağıdaki konularda bilgilendirici sunumlar yapıldı:
- AB’den Atık Önleme ve Azaltım Stratejileri ve İyi Uygulama Örnekleri
- Sıfır Atık Yönetim Sistemindeki Gelişmeler
- Değerlendirilebilir Atık Toplama Yöntemleri-Avantaj ve Dezavantajlarının Değerlendirilmesi
- Ekonomik Araçların Entegrasyonunun Toplamaya Etkisi
Toplamda 3 gün devam eden çalıştayda, "GZFT Analizi" (Güçlü Yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar ve Tehditler) yöntemi ile sıfır atık yönetim sisteminin mevcut durumu irdelendi. Ardından "Değerlendirilebilir Atıkların Toplama Veriminin Artırılmasına Yönelik İyileştirme Önerileri" üzerine çalışma grupları oluşturuldu. Katılımcılar, farklı atık akışlarının toplama süreçlerini daha verimli hale getirmek için Mevzuat, Denetim ve Cezai Yaptırım, Altyapı ve Teknoloji, Ekonomik Araçlar, Kurumsal Yapılanma ve Eğitim ve Farkındalık Artırma başlıkları altında detaylı analizler yaptı ve iyileştirme önerilerini paylaştı. Sonrasında ise "Sıfır Atık Yönetim Sistemi İyileştirme Önerileri" başlığı altında yoğun interaktif oturumlar ve çalışma grupları düzenlendi.
Katılımcıların, yerel yönetimlerin ve diğer paydaşların sıfır atık hedeflerine daha hızlı ve etkili ulaşabilmeleri için geliştirilen yenilikçi yaklaşımlar, uygulama modelleri ve çözüm odaklı stratejilerin "Türkiye'nin Döngüsel Ekonomiye Geçiş Potansiyelinin Değerlendirilmesi için Teknik Destek (DEEP) Projesi"ne önemli katkılar sağlaması beklenmektedir.