SKD Türkiye tarafından düzenlenen “Kentsel Dönüşüm, Deprem ve Olası Afetler Sonucu Oluşacak Yıkıntı Atıklarının Yönetimi Rehberi” Lansmanı 12 Haziran 2024 tarihinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Yaklaşık 65 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen lansmanda ülkemizde atıkların yönetilmesi, afet öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenlerin belirlenmesi, afetlere dayanıklı ve hazırlıklı olunması için kapsamlı bir yönetim planı oluşturma ihtiyacına yanıt veren ‘Kentsel Dönüşüm, Deprem ve Olası Diğer Afetler Sonucunda Oluşacak Yıkıntı Atıklarının Yönetimi Rehberi’ni tanıtıldı.
Ana sponsorların Akçansa ve IC İçtaş İnşaat, destek sponsorunun Çimsa olduğu, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın (TKYB) ayni katkı sağladığı, içeriği İO Çevre Çözümleri'nin Kurucu Ortağı Prof. Dr. Erdem Görgün tarafından oluşturulan rehberin Türkiye’de inşaat sektörünün döngüselliğinin artırılmasına ve yıkıntı atıkların yönetimiyle ilgili olan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı desteklemesine önemli bir katkıda bulunması hedefleniyor.
Rehberin lansman toplantısının açılış konuşmalarını İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ve SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Günsel yaptı. Program, İO Çevre Kurucu Ortağı Prof. Dr. Erdem Görgün’ün yıkıntı atıkları proje bulgularını paylaşması ile devam etti. Ardından, konuk konuşmacı olarak programda yer alan Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. M. Cemil Arslan kıymetli değerlendirmelerde bulundu. Toplantının ikinci bölümüne ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden konuk konuşmacı olarak katılım sağlayan Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürü Kemal Duran’ın önemli açıklamaları oldu. Etkinlik, moderasyonunu Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Etki Lideri Seçil Yıldız’ın yaptığı iyi uygulamalar paneli ile sona erdi.
SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Günsel, rehberin Türkiye’de inşaat sektörünün döngüselliğini artırmaya ve yıkıntı atıkların yönetimiyle ilgili Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na destek olacağına inandıklarını belirtti. 6 Şubat depremlerinin ardından oluşan enkaz miktarının dünya çapındaki en vahim senaryolardan biri olduğunu ve doğru yönetilmemesi halinde uzun yıllar sürecek çevre kirliliği, halk sağlığı sorunları ve ekonomik kayıplara yol açacağını vurguladı. Günsel, gelişmiş ülkelerde uygulanan iyi yönetişim, seçici yıkım ve bina güçlendirme gibi yöntemlerle inşaat sektörünün döngüselliğinin iyileştirildiğini, Türkiye’de de benzer politikaların geliştirilmesi ve teknik altyapının oluşturulması gerektiğini ifade etti. SKD Türkiye olarak rehberin, ekosistemdeki tüm paydaşları harekete geçirmesini ve yol göstermesini umduklarını dile getirdi.