30 Ocak tarihinde İTÜ Taşkışla'da yapılan 4. Etkileşim Toplantısı, sektörel profesyoneller, kurumlar ve akademisyenler de dahil olmak üzere daha geniş bir kitleyi hedefleyen bir programla TMM’nin etki alanını genişletmede önemli rol oynamaya devam etti. Büyük ilgi gören toplantı, 147'den fazla katılımcıyla güçlü bir etkileşim yarattı.
Etkinlik SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin’in açılış konuşmasıyla başladı. Dünya nüfusunun gün geçtikçe arttığını ve 2050 yılına 9,5 milyara ulaşacağının altını çizen Edin, sürdürülebilir bir gelecek için yenilikçi ve verimli çözüm önerilerine duyulan ihtiyacın önemini vurguladı. Atık kavramını ortadan kaldıracak ve geleceği şekillendirecek ‘döngüsel ekonomi’nin her zaman ön planda olması gerektiğini, TMM projesinin tam da bu noktada atık kavramını ortadan kaldırmayı hedeflediğini ve döngüsel ekonomi ilkelerini uygulayarak yenilikçi çözümler sunduğunu belirtti.
EBRD Türkiye Başkan Vekili Hande Islak ise konuşmasında, son 3 yılda TMM’nin beklentilerinden daha fazlasını başardığını belirterek malzeme değişimi sayısını ve büyüklüğünü artırmanın uzun bir yolculuk olduğunu ve belirlenen hedeflere ulaşacaklarından şüphe duymadıklarını söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından, Good4Trust kurucusu Dr. Uygar Özesmi ise Sanayi Devrimi’nden bu yana kirletmeye devam ettiğimiz gezegenimiz için ekolojik dengeyi yakalamamız gerektiği ve bu denge için de dünyadaki tek gerçek enerji kaynağı güneşten faydalanmamız gerektiğini, dünyamızı ne şekilde yöneteceğimizi ve nasıl bir gelecek istediğimizi çözüp yola öyle devam etmemiz gerektiğini vurguladı. Fosil yakıtın 300 yıl öncesinin güneş enerjisi olduğunu söyleyen Özesmi, artık enerjinin güneş ve güneşin türevlerinden elde edilmesi gerektiğini özellikle belirtti.
Dijital Sinerji Workshop’u kapsamında ise SKD Türkiye, Dış İlişkiler Sorumlusu Mert Güller, yeni geliştirilen uygulamanın tanıtımını gerçekleştirdi. Uygulama sayesinde katılımcılar malzemelerini sisteme girerek potansiyel eşleşme fırsatlarını değerlendirdiler.
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık ve Ambalaj Atıkları Şube Müdürü Oğuzhan Akınç, atık yönetimi ile ekonomiye 3,5 milyar katkı sağlandığını, Sıfır Atık tesisi kuranlara teşvik vermeyi sürdüreceklerini ve uzun vadede atığı önlemek gibi hedefleri olduğunu belirtti. Bu hedeflerden biri de 2023 yılına dek atık sisteminin tüm belediyelerde kurulmuş olmasını sağlamak olacak. Sıfır Atık sunumunu indirmek için tıklayın.
TMM Platformu’nda firma sayısının ve malzemelerin her geçen gün arttığını belirten SKD Türkiye TMM Danışmanı Ferda Ulutaş İşevi, üyelerin çoğunun ana imalat sektöründen olduğunu ve ilk sırada kimya sektörünün dikkat çektiğini söyledi. Mevcut durumda platformun 65 üyeye sahip olduğunu ve malzeme sayısının giderek arttığını belirten İşevi, projenin özellikle son 6 ayda gerçekleşen 3 alışverişle beraber hız kazandığını vurguladı.
Proje Yöneticisi Münevver Bayhan, The Circular Vouchers’ın 1. turunun başarıyla tamamlandığını duyururken, Danışma Kurulunun varlığının önemine dikkat çekti.
Ağustos 2019’da TMM’nin finansal açıdan kendini sürdürme modeline geçmeyi hedeflediğini belirten Bayhan, Haziran ayına kadar açıklanacak olan modelin yapısı üzerinde devam eden çalışmalar olduğunu açıkladı.
Mart 2019’da Circular Economy Club ile ilk iş birliği olarak belgesel gösterimi düzenleyeceklerinin müjdesini vererek, altyapı sorununu ortadan kaldıracak mobil uyumlu bir TMM Platformu üzerinde çalıştıklarını belirtti.
EBRD Enerji Verimliliği ve İklim Değişikliği Müdürü Astrid Motta ise Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD) olarak TMM üyelerine finansman desteğinin süreceğini ve de 2019 yılında teknik destek paketinin 2. fazının da devam edeceğini açıkladı. Motta, 6 firma için, 25’er bin €’luk toplam 150.000 €’luk yeni bir fon duyurusunu yaptı.
Etkinlik, TurSEFF proje müdürü Koray Göytan TurSEFF’in sunduğu finansal mekanizmaları ve fırsatlarını açıklamasıyla devam etti.
Öğleden sonra, The Story of Stuff film gösterimi ile başlayan etkinlik, Lucerne Üniversitesi Future Laboratory CreaLab Eğitmen ve Kıdemli Araştırmacısı Julie Harboe’nun filmle ilgili değerlendirmesi ve plastik atıkların döngüsel ekonomi felsefesiyle yeniden kullanılması üzerine sohbeti ile devam etti.
Sektörel uzmanlar eşliğinde gerçekleştirilen paralel oturumlar sayesinde katılımcılar uzmanlarla yatırım yapmak istedikleri projeler hakkında birebir tartışma imkanı yakalarken, atık malzemelerini daha verimli bir şekilde nasıl kullanacaklarına ilişkin geri bildirim ve tavsiye alma fırsatı da buldular.