Avrupa’nın yaklaşımı nasıl?
Avrupa’da döngüsel ekonomiye geçişin önemi ve aciliyeti hükümetler tarafından da kabul görmektedir. Bunun bir sonucu olarak, daha döngüsel bir sistemin kurulabilmesi amacıyla çeşitli hedeflerler belirlenmiştir. Hükümet düzeyinde hazırlanan/oluşturulan vizyon ile daha döngüsel bir AB’nin döngüsel ekonomi konusundaki çalışmaları için bir dizi somut hedefler belirlenmiştir.
AB Yeşil Anlaşması
AB'nin yeni büyüme stratejisi ve bir yol haritası olan Avrupa Yeşil Anlaşması, AB ekonomisini sürdürülebilir kılmak için oluşturulmuş bir dizi politika girişimidir. Avrupa’nın bu girişimler ile ana amacı Avrupa’yı 2050’ye kadar iklim nötr, ekonomik büyümenin kaynak kullanımından ayrıldığı bir hale getirmeyi amaçlarken aynı zamanda ekosistemlerini de korumayı hedefliyor.
Bu geçişin tüm politika alanlarında iklim ve çevresel zorlukları fırsatlara dönüştürerek, gerekli yatırım ve mevcut finansman araçları ile herkes için adil ve kapsayıcı olacak şekilde gerçekleştririleceği belirtiliyor.
Avrupa Yeşil Anlaşması tarafından sunulan yol haritasında gerekli yatırımlar ve mevcut finansman araçlarıyla beraber aşağıdaki aksiyonlar belirlenmiştir;
• Döngüsel ekonomi ile kaynakların verimli kullanımının arttırılması
• Biyoçeşitliğin canlanması ve kirliliğin engellenmesi
AB Döngüsel Ekonomi Eylem Planı, Avrupa Yeşil Anlaşması’nın diğer net sıfır hedefleriyle beraber ana bloklarından biridir.
AB Döngüsel Ekonomi Eylem Planı
Geçtiğimiz yıllarda, Avrupa Komisyonu Döngüsel Ekonomi Eylem Planını yayınlayarak döngüsel ekonomiye geçişin teşvik edilmesi konusundaki ilk adımını attı. Avrupa Yeşil Anlaşması’nın bir parçası olarak 2015’de yayınlanan ilk Döngüsel Ekonomi Eylem Plan’ı yeniden düzenlendi ve 2020 yılının Mart ayında yeni Döngüsel Ekonomi Aksiyon Planı yayınlandı.
Yeni güncel plan, bir politika çerçevesi olarak tüm döngüyü kapsayan önlemler alarak döngüsel ekonominin ürün değer zincirlerinde benimsenmesini kolaylaştırmak için mevzuat, raporlama, belgelendirme ve stratejik desteğin nasıl uygulanacağını belirlemeyi hedefliyor. Plan kapsamında bu geçişin hızlandırılması amacıyla önemli potansiyele sahip 8 öncelikli sektör; elektronikler & BİT; piller ve araçlar; ambalaj; plastik; tekstil; inşaat ve yapı; gıda, su ve besinler ve bu sektörler için ilgili aksiyon planları belirlenmiştir.
Kaynakların AB ekonomisinde mümkün olduğunca uzun süre kalmasını sağlamak için belirlenen aksiyonlar belirlenen konu başlıklarında aşağıdaki gibi özetlenmiştir;